Perse edellä puuhun, kantapään kautta vai #jotaintoisin?

Sain kutsun pitämään coaching-pajaa Mustasaaren yrittäjien ja Rannikkopohjanmaan yrittäjien organisoimalle #jotaintoisin –risteilylle. Idea on loistava: risteilyllä haluttiin herättää yrittäjät kokeilemaan ja ajattelemaan sitä, mitä voisi tehdä toisin, jotta saisi muutoksen aikaiseksi. Taloudellisen taantuman aikana on helpompaa kääriytyä poteroihinsa, sulkea rahahanat ja jäädä odottelemaan parempia päiviä.

Vai olisiko sittenkin rohkeampaa ja tuloksellisempaa astua ulos päivänvaloon, ottaa ohjat käsiinsä, miettiä arkipäiväisiä pieniä valintoja jotenkin toisin kuin sillä perinteisellä totutulla tavalla?

Henkka Hyppönen totesi eräällä luennollaan, että tämä aika on kaikista mielenkiintoisinta aikaa markkinoinnille. Voit lyödä läpi yrityksesi miltei ilmaisin keinoin somessa, vain mielikuvitus on rajana erilaisten toteutustapojen suhteen. On vain uskottava itseensä ja tuotteisiinsa.

Itse olen omalla toimialallani törmännyt siihen, että parhaaksi markkinointivälineeksi koetaan viidakkorumpu. No, se on varmasti täysin totta, mutta aikoinaan yrittäjäksi ryhtyessäni en voinut jäädä neljän seinän sisälle odottelemaan, että keksiiköhän joku kysyä palveluitani, jos en niitä edes millään tavalla tuo esille tai markkinoi. Ja miten se viidakkorumpu voisi edes soida, jos en itse aktiivisesti tee töitä asiakkaiden hankkimiseksi ja sitä kautta kokemusten levittämiseksi palveluideni osalta. Kantapään kautta, puhelinta kouraan, sähköpostia eteenpäin, käyntikortit ja kotisivut kuntoon, verkostoissa liikuskellen. Vuorovaikutus on kaiken a ja o.

Risteilyllä kuuli upeita tarinoita siitä, miten yrittäjät aikoivat tehdä #jotaintoisin ja toisaalta mitä he olivat jo oivaltaneet muuttaa toiminnassaan. Eräs yrittäjä kertoi aiemmin oksentaneensa ja paskantaneensa verta liian suuren työtaakan alla. Hän oli päättänyt tehdä silloin jotain toisin ja oli kertaheitolla lisännyt vapaa-aikaa itselleen. Se oli auttanut.

Yrittäjien puheenvuoroista paistoi läpi omasta työstä nauttiminen ja siitä joka päivä innostuminen haasteistakin huolimatta.

Mieti, mitä sinä voisit yrittäjänä, palkansaajana tai esimiehenä tehdä #jotaintoisin? Mene vaikka perse edellä puuhun, kantapäät kopisten ja kädet savessa. Oppiminen ja innostuminen ovat taattuja sivutuotteita.