TULKINTA – OLETUS – FAKTA – VUOROVAIKUTUKSEN VEIKEÄT VIRITELMÄT

Vuorovaikutus on vimmatun vaikea laji. Nykypäivänä puhutaan paljon palautteen merkityksestä työpaikoilla esimies-alaissuhteissa, miten sen tulisi olla oikea-aikaista, rakentavaa, kehittävää ja tietenkin myös positiivista ja kannustavaa. Liian positiivinen ei saisi olla, ettei vaikuttaisi peen nuolijalta. Negatiivinen palaute pitäisi verhota hampurilaisen väliin ja miten saada tunnemyrskyn keskeltä ilmaistua itsensä rakentavasti, ettei loukkaisi ketään.

Esimiehen pitää antaa palautetta 90 % ja esimies saa sen oman kymmenyksensä osakseen työntekijöiden kahvipöytäkeskusteluissa tai parkkipaikalla ennen kotiinlähtöä – eikä välttämättä mitenkään positiiviseen sävyyn, koska eihän esimies ole silloin läsnä. Siinä voisi mennä haaveet tulevista palkankorotuksista tai mielekkäämmistä työkuvioista. On vain hymyiltävä kauniisti ja purtava hammasta.

Esimiehen tulee antaa negatiiviset huomiot äärimmäisellä varovaisuudella – ettei kukaan vain loukkaannu. Ja silti loukkaantuu. Pahimmassa tapauksessa syytetään työpaikkakiusaamisesta. Esimies ei voi sanoa, että otapas nyt kynä kauniiseen käteesi ja hoida hommasi, mikä sinun kuuluukin. On kiemurreltava ja kuorrutettava. Vai onko?

Yksi konkreettinen esimerkki pienien sanojen voimasta:

-“Sinä olet hyvä työntekijä, mutta….” Päälause pyyhkiytyy mutta-sanan voimasta mustaan aukkoon, vaikka sillä olisikin oikea merkitys.

-“Sinä olet hyvä työntekijä ja voisit jatkossa….” Tämä mahdollistaa aivan erilaisen tulkinnan kuulijankin korville ja pääasia ei mene kokonaan hukkaan, se jää ja-sanan jälkeen vielä siihen rinnalle elämään. Koittakaapas testata!

Vuorovaikutuksen tärkeimmäksi elementiksi nousee silti oma sisäinen puhe. Annatko itsellesi mahdollisuuden luoda tulkintoja toisten kulmakarvojen asennosta, ylimääräisistä pisteistä lauseiden perässä tai pienistä sanavalinnoista, jotka eivät osu kohdilleen?

Vai olisiko syytä epäselvässä tilanteessa vain rohkeasti kysyä onko oma oletus vain veikeä viritelmä, joka pahimmassa tapauksessa syö vain sinun omat energiasi?

Eräässä työyhteisön työnohjauksessa yksi mies kertoi palautekierroksella näkemyksensä:

-Täällä on hienoa, että jokainen sanoo omat mielipiteensä ja erityisen hienoa on se, että jokainen myös kuuntelee toisten mielipiteitä.

Työelämän tärkeitä peruspilareita ei voi koskaan jumpata liikaa. Työnohjauksen avulla näitäkin taitoja pidetään yllä ja parannellaan, yksilöinä ja ryhmässä.